Arimania sau Țara Buneiînțelegeri (Iuliu Neagu-Negulescu)

septembrie 5, 2018 / #Cărți

„Arimanii nu numai că nu-și socotesc stingherită libertatea prin faptul că-n toate mișcările lor caută să țină socoteală de ființa celuilalt, dar, dimpotrivă, fiecare-și vede întregindu-i-se libertatea lui prin libertatea celuilalt.”

– Iuliu Neagu-Negulescu

Despre Arimania

Scrierile utopice nu s-au bucurat niciodată la noi de prea multă atenție sau simpatie. Atâtea câte sunt în literatura română – și nu sunt foarte multe – utopiile nu par să fi avut alt loc în cabinetul de curiozități literare decât cel de exponate exotice. Aproape cu totul uitată, Arimania este una din rarele utopii scrise în limba română, un text aparținând unui autor el însuși pierdut din vedere aproape cu totul azi: Iuliu Neagu-Negulescu.

Notă asupra ediției

Reeditarea utopiei scrise de Iuliu Neagu-Negulescu face parte dintr-un demers mai cuprinzător început de colectivul „Pagini Libere”, care-și propune, printre altele, recuperarea și republicarea textelor “clasice” aparținând anarhiștilor români. Ediția de față conține două versiuni ale textului și asta cu toate că Arimania nu a cunoscut vreo altă reeditare de la prima sa apariție. Una dintre versiuni este cea originală, așa cum a fost ea publicată la Brăila, în 1923, la doi ani după ieșirea din închisoare a lui Neagu. Cealaltă este o variantă relucrată și revăzută, în sensul în care s-a urmărit, pe lângă aducerea la zi a punctuației și a ortografierii, aducerea textului într-o formă mai accesibilă cititorului de astăzi. Vorbim aici de chestiuni care țin în primul rând de lexic – găsirea, de pildă, a unor echivalenți actuali pentru termenii arhaici sau pentru regionalisme – dar și de limbă și de stil.

Cum pot intra în posesia cărții?

[Descarcă Arimania]

Toate publicațiile edituri Pagini Libere sunt disponibile, fără niciun cost, în format digital. Găsiți mai jos linkul de unde puteți descărca Arimania în format pdf. Lucrăm și la o variantă EPUB, iar aceasta va fi disponibilă tot pe această pagină.

Din păcate, am terminat stocul acestei cărți.

Detalii tehnice

Data apariției: 1923
Data apariției la editură: Iunie 2018
Denumire: Arimania sau Țara Buneiînțelegeri
Autor: Iuliu Neagu-Negulescu
Pagini: 310 pagini numerotate, 316 pagini cu totul
Format: B6. Versiunea digitală este în format .pdf. O variantă EPUB este în lucru.
Culoare: alb-negru, coperta color

ALTE FORMATE (link extern*): EPUB | MOBI 

Newsletter