Catehism Revoluționar (Mihail Bakunin)

ianuarie 24, 2019 / #Broșuri

Mihail Bakunin (1814 – 1876) este una dintre personalitățile ale căror scrieri, dar mai ales acțiuni, au pus bazele anarhismului clasic. Viața sa, împărțită între baricadele pe care a luptat (printre care și Paris, Dresda, Lyon), închisorile țariste și exil, a fost o viață ”pe fugă”. Astfel că scrierile pe care ni le-a lăsat sunt ori incomplete, ori finalizate în mod superficial și adesea lăsate așa din lipsă de timp. O existență și o gândire de multe ori contradictorii, nebuloase, lipsite de măsură, dar care au impresionat și încă impresionează prin forța și fervoarea lor revoluționară autentică.

Ideile sale au evoluat treptat de la revoluționarismul pan-slavist la anarhismul revoluționar. Un moment de cotitură poate fi considerat condamnarea la moarte și întemnițarea sa în închisorile țariste timp de zece ani. Și-a definitivat și fixat ideile anarhiste abia în perioada cuprinsă între aderarea sa la Prima Internațională (1868) și crearea Internaționalei ”Anti-autoritare” (1872). Textul de față este, însă, întâi de toate un document istoric care evidențiază ideile lui Bakunin din perioada sa din Italia (1866). Mai mult, poate servi ca exemplu de manifest al unei mișcări revoluționare din secolul al XIX-lea.

Data apariției: 1866
Data apariției la editură: 24 ianuarie 2019
Denumire: Catehism Revoluționar
Autor: Mihail Bakunin
Descriere: „Catehism revoluționar” este în primul rând un document istoric care marchează o etapă importantă din evoluția ideilor lui Bakunin. Textul, care a avut mai multe variante, a fost scris într-un moment de tranziție (1866), când ideile sale nu erau încă pe deplin formulate în direcția socialismului libertar. Trecerea spre anarhismul revoluționar matur s-a petrecut în perioada cuprinsă între aderarea sa la Prima Internațională (1868) și înființarea Internaționalei ”Anti-autoritare”, în 1872.
Format: A5
Pagini: 24
Culoare: alb-negru
NOTA: Coperta este într-un fișier diferit pentru a putea fi printată pe coală colorată (recomandat)

Newsletter