Pagini Libere

Să ne amintim de Spania (Murray Bookchin)

Nume

Să ne amintim de Spania

Autor/oare

Murray Bookchin (trad. Al. Predoiu)

Dată apariție

1993

Data apariției la noi

2022

Nr. pagini

98

Format

135x190

CUPRINS

Notă asupra textului (2021)

Prefață (1993)

I. Scurtă istorie a mișcării libertare spaniole

II. După cincizeci de ani: Războiul civil din Spania

Anexă 1: Organizații participante la Războiul civil spaniol

Anexă 2: Cronologie

„Aceste eseuri nu sunt o analiză a Războiului Civil spaniol, purtat între 1936-1939, ci o evocare a celei mai mari revoluții proletare și țărănești din ultimele două secole. Deși conțin o trecere în revistă și o analiză generală a mișcărilor anarhiste și anarho-sindicaliste din perioada celor trei ani de lupte de la sfârșitul anilor ‘30, nu intenționez să fac aici o dare de seamă completă asupra acestor evenimente atât de complexe. Cred că nu exagerăm atunci când spunem că Revoluția Spaniolă a fost cea mai influentă mișcare pe care stânga a produs-o vreodată, iar în eseurile care urmează voi încerca să lămuresc și de ce.

Strădaniile anarhiștilor și ale aliaților lor socialiști din timpul Revoluției Spaniole nu trebuie niciodată uitate, altfel stânga din prezent ar pierde legătura, continuitatea cu acea perioadă revoluționară, cu idealismul, principiile și ideile sale.” (Murray Bookchin)

Versiunea prezentă a fost publicată cu permisiunea lui Debbie Bookchin, căreia îi mulțumim pe această cale. Drepturile pentru textul original în limba engleză aparțin The Murray Bookchin Trust 2020.

Cum pot intra în posesia cărții?

Dacă doriți să intrați în posesia cărții, scrieți-ne un mesaj folosind formularul de contact sau direct la adresa editurapaginilibere@protonmail.com. Alternativ, volumul se va putea găsi și la diversele evenimente la care vom participa sau în spațiile prietene din țară.

În curând volumul va fi disponibil și pe pagină, în format pdf.