În memoria lui Ferrer (Revista Ideei, nr. 87, 1909)

ianuarie 12, 2020 / #Broșuri

Francisco Ferrer y Guardia este unul dintre cei mai importanți educatori ai începutului de secol XX. Ferrer, care în 1901 a înființat la Barcelona celebra Școală Modernă (Escuela Moderna), susținea învățământul rațional și critic, orientat spre dezvoltarea liberă a facultăților elevilor, un învățământ din care pedepsele, supunerea oarbă și religia nu mai făceau parte. Cei care-și înscriau copiii la școala sa plăteau în funcție de veniturile pe care le aveau (sau chiar deloc), ceea ce le permitea și celor mai săraci să-și trimită copiii la școală. În plus, lucru la fel de scandalos pentru Spania monarhică, religioasă și reacționară de atunci, susținea mixitatea claselor – fetele și băieții învățau împreună.

Munca sa, inspirată de ideea „educației integrale” susținută de un alt pedagog anarhist, Paul Robin, a avut un larg ecou în epocă și rămâne până azi un reper în domeniul pedagogiei.

La 13 octombrie 1909, Fracisco Ferrer y Guardia era executat de autoritățile spaniole, fiind acuzat în mod fals că ar fi instigat răzvrătiri, greve și atentate. Un cuvânt greu de spus în condamnarea lui Ferrer l-au avut și înalții prelați ai bisericii catolice din Spania, care-l urau de moarte. Moartea sa a declanșat un val de proteste internaționale. Panait Mușoiu i-a dedicat în 1909 un întreg număr al revistei pe care o îngrijea, Revista Ideei, număr pe care-l republicăm integral pentru toți cei sau cele interesate de viața și opera educatorului libertar.

Data apariției: 1909 (re-editat în 2019)
Denumire: În memoria lui Ferrer (nr. 87 (8) din Revista Ideei).
Autor(i): Panait Mușoiu, Panait Zosîn, Francisco Ferrer y Guardia, Alexandru Vlahuță, Gabriel Séailles, Alfred Naquet, Piotr Kropotkin, Gh. Panu, Michel Petit ș.a.
Descriere: Numărul 87 din Revista Ideei dedicat pedagogului libertar Francisco Ferrer, după execuția sa de către guvernul spaniol în 1909.
Format: A4 (format ziar, se tipărește pe A3)
Pagini: 16
Culoare: alb-negru

Newsletter