Pagini Libere

Manifest

Pagini Libere este un colectiv editorial libertar activ din ianuarie 2018.

Suntem un colectiv antiautoritar, informal, și ne ghidăm după principiile solidarității, întrajutorării și egalității.

Scopul nostru este acela de a oferi publicații (cărţi, broşuri, zine etc.) în limbi folosite local (română, maghiară) sau internațional (engleză, franceză etc.), în ideea de a populariza și inspira viziuni și practici alternative la sistemul actual. O dimensiune foarte importantă a activității noastre rămâne popularizarea istoriilor antiautoritare locale. Încercăm să acoperim în acest sens o varietate cât mai largă de tematici și abordări, în funcție de inițiativele interne/externe și disponibilitate.

Nu suntem un grup închis, dar nici unul totalmente deschis. Principiul care ne ghidează apropierea este afinitatea.

Mai degrabă decât să ne extindem ca grup ne-am dori să creăm o rețea de persoane și grupuri cu care să (con)lucrăm în diverse scopuri comune. Fie că este vorba de proiecte ale acestora sau proiectele noastre, ne dorim să cunoaștem traducătoare/i/x, editoare/i/x, artiste/i/x grafice/i/x care doresc ca prin munca lor să ajute la răspândirea ideilor libertare și antiautoritare. 

De asemenea, încercăm să susținem acele colective și inițiative prietene care doresc să-și producă propriile cărți, broșuri, zine etc. O componentă importantă a practicii noastre editoriale și politice este cea a împărtășirii libere de cunoștințe, deprinderi și resurse.

Tradiția libertară a fost întotdeauna una în care broșurile, cărțile, manifestele etc. au circulat liber, neîngrădit. Continuând această tradiție, materialele publicate de noi pot fi folosite, adaptate sau modificate de către oricine dorește acest lucru, însă nu cu un scop comercial. Cerem, pe cât posibil, persoanelor care folosesc materialele publicate de noi sau părți din acestea să specifice sursa de unde au preluat materialele respective.