Kurzii: între naționalism identitar și federalism libertar (Ionuț Cucu)

februarie 2, 2020 / #Broșuri

Cine sunt kurzii? Până de curând, întrebarea nu depăşea prea des paginile studiilor de specialitate şi cele câteva frânturi de știri din presa internaţională. Cel mai adesea se vorbea despre această numeroasă minoritate pe fondul conflictelor dintre Turcia şi gherilele PKK, formate din luptători și luptătoare care de mai bine de patru decenii militează, cu arma în mână, contra politicilor agresive ale guvernului de la Ankara de a suprima orice formă de identitate kurdă.

Situația s-a schimbat radical în primele zile ale lunii octombrie 2019, atunci când Turcia a invadat teritoriile locuite de kurzi din nordul Siriei. Incidentele și violența împotriva populației civile au marcat un nou episod tragic al războiului civil din Siria. Subit, toți ochii erau ațintiți către această regiune care, în ultimii ani, a intrat în conștiința colectivă sub numele de Rojava. Presa şi opinia publică au început să vuiască, iar în paralel cu nevoia urgentă de a pune capăt conflictului şi tragediei umanitare a apărut şi curiozitatea faţă de grupul etnic care a organizat federal această regiune. Ce limbă vorbesc și ce religie practică? De ce nu au un stat-naţiune al lor, precum mai toate etniile numeroase ale Orientului‌ Apropiat. Ce este definitoriu pentru identitatea kurdă? Cum au reuşit, în mijlocul unei zone de conflict, să organizeze o societate descentralizată, dar bine organizată în jurul unor principii progresive şi ecologice?

Data apariției: 2020
Denumire: Kurzii: între naționalism identitar și federalism libertar
Autor: Ionuț-Valentin Cucu
Descriere: Solidaritatea cu Rojava înseamnă, înainte de toate, solidaritatea cu cei și cele care suferă întotdeauna cel mai mult de pe urma războaielor, cu victimele, cu civilii, cu cei aproape o jumătate de milion de kurzi, arabi, sirieci și alte minorități aflate în pericol. Reprezintă, însă, și o chemare de a apăra ideile sociale puse în practică cu succes în nordul Siriei. Proiectul federal și social din Rojava este organizat în jurul unor valori precum democrația directă-participativă și inclusivă etnic și religios, feminismul în varianta sa locală și ecologia socială. În manieră proprie, încearcă să ofere o soluție la probleme foarte actuale, de la nevoia de a pune puterea în mâinile celor mulți și adesea privați de accesul la aceasta sau dorința de a asculta glasul celor marginalizați, până la combaterea sărăciei și stoparea dezastrului ecologic iminent.
Format: A5
Pagini: 56 (4 coperți, 49 text, 3 albe)
Culoare: alb-negru

Newsletter