Pagini Libere

Arimania sau Țara Buneiînțelegeri (Iuliu Neagu-Negulescu)

Nume

Arimania sau Țara Buneiînțelegeri

Autor/oare

Iuliu Neagu-Negulescu

Dată apariție

1923

Data apariției la noi

Iunie 2018

Nr. pagini

310 pagini numerotate, 316 pagini cu totul

Format

B6

Culoare

Copertă color, interior alb-negru

„Arimanii nu numai că nu-și socotesc stingherită libertatea prin faptul că-n toate mișcările lor caută să țină socoteală de ființa celuilalt, dar, dimpotrivă, fiecare-și vede întregindu-i-se libertatea lui prin libertatea celuilalt.”

– Iuliu Neagu-Negulescu

Despre Arimania

Scrierile utopice nu s-au bucurat niciodată la noi de prea multă atenție sau simpatie. Atâtea câte sunt în literatura română – și nu sunt foarte multe – utopiile nu par să fi avut alt loc în cabinetul de curiozități literare decât cel de exponate exotice. Aproape cu totul uitată, Arimania este una din rarele utopii scrise în limba română, un text aparținând unui autor el însuși pierdut din vedere aproape cu totul azi: Iuliu Neagu-Negulescu.

Notă asupra ediției

Reeditarea utopiei scrise de Iuliu Neagu-Negulescu face parte dintr-un demers mai cuprinzător început de colectivul „Pagini Libere”, care-și propune, printre altele, recuperarea și republicarea textelor “clasice” aparținând anarhiștilor români. Ediția de față conține două versiuni ale textului și asta cu toate că Arimania nu a cunoscut vreo altă reeditare de la prima sa apariție. Una dintre versiuni este cea originală, așa cum a fost ea publicată la Brăila, în 1923, la doi ani după ieșirea din închisoare a lui Neagu. Cealaltă este o variantă relucrată și revăzută, în sensul în care s-a urmărit, pe lângă aducerea la zi a punctuației și a ortografierii, aducerea textului într-o formă mai accesibilă cititorului de astăzi. Vorbim aici de chestiuni care țin în primul rând de lexic – găsirea, de pildă, a unor echivalenți actuali pentru termenii arhaici sau pentru regionalisme – dar și de limbă și de stil.

Cum pot intra în posesia cărții?

Toate publicațiile edituri Pagini Libere sunt disponibile, fără niciun cost, în format digital. Găsiți mai jos linkul de unde puteți descărca Arimania în format pdf. Lucrăm și la o variantă EPUB, iar aceasta va fi disponibilă tot pe această pagină.


Acum la final de an 2021 vom avea, din nou, această carte în stoc!