Deși partidele mari, tradiționale, par să se urască, ele au de fapt multe în comun ca mod de gândire și praxis politic. Am văzut în pandemie, de exemplu, cum tendințele autoritare ies la suprafață atât la „liberali” cât și la „social-democrați” (ghilimele îşi au locul pentru că praxisul lor politic e departe de aceste ideologii). Atât PNL cât și PSD au acest reflex de a-și acoperi incompetența prin autoritarism.
Incompetența de a gestiona criza sanitară declanşată de pandemia COVID-19 a făcut ca PNL să scoată poliția și chiar și armata pe străzi în primăvara lui 2020, să amendeze dur o populație și așa extrem de săracă, să impună unul din cele mai dure lockdown-uri din Europa.
Acum vine rândul PSD, recent tovarăș de guvernare, să acopere incompetența binecunoscută şi de durată în a colecta impozite printr-un proiect propus de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care vrea să bage la pușcărie pe cei care nu plătesc impozitele. Proiect pe care PSD a vrut să-l adopte și în 2017.
Am putea înțelege motivul invocat: că ar încerca să protejeze angajații de neplata impozitelor de către angajator, dacă asta s-ar reflecta în modul în care e gândit acest proiect legislativ. Doar că el pornește de la o idee bună sau problemă reală, dar aplicarea și transpunerea în lege sunt complet obtuze, rupte de realitate și lipsite de o contextualizare în funcție de diferitele situații din teren. La fel ca în cazul multor reglementări legislative în România, dacă nu chiar majoritatea lor.
Şi asta pentru că nu e vorba doar de salariile angajaților, ci de orice cetățean care nu-și plătește, 60 zile după termenul de scadență, impozitul din arendă, dobânzi, impozitele pe proprietate intelectuală, pensii, sau impozite în baza contractelor de activitate sportivă. De la 1 la 5 ani de închisoare. În condițiile în care mulți dintre acești oameni pasibili de astfel de pedepse sunt fie săraci sau precari, fie neinformați, sau în condițiile în care printre principalii vinovați de astfel de întârzieri sunt chiar companiile de stat! Nu poate statul să găsească alte căi să-și someze propriile companii decât amenințându-ne pe toți cu închisoarea? Înseamnă, încă o dată, că e incompetent.
Fie că vorbim de PSD sau de PNL, guvernările actuale ne arată încă o dată că pentru ele banul e mai important decât omul și totul se rezolvă doar prin pedeapsă dură. Imaginația și abilitatea lor politică e invers proporțională cu apetitul pentru autoritarism. Viziunea carcerală, apelul la aparatul represiv al statului, sunt nu ultimele, ci primele soluţii pe lista partidelor aflate la guvernare. Şi nici măcar nu vorbim de partide cu tendinţe asumat autoritare, ca AUR, ci de partide „liberale” sau presupus de stânga, preocupate (doar) în teorie – de drepturile şi libertăţile cetăţenilor sau de protejarea populaţiei vulnerabile, în risc de sărăcie şi excluziune socială.