Pagini Libere

Invitație de participare: Târgul Anarhist de Carte din Balcani 2024 (TACB)

Cu mare entuziasm anunțăm că, pentru prima dată, cea de-a 16-a ediție a Târgului Anarhist de Carte din Balcani 2024 (TACB) va avea loc în Priștina, Kosova, în perioada 5-7 iulie 2024. TACB nu este doar o platformă de promovare a cărților, ci și un loc pentru schimb de informații și idei, de creare de noi inițiative și de consolidare a organizațiilor. Ca atare, de mai bine de 20 de ani, reprezintă o mărturie a angajamentului nostru colectiv față de solidaritate, rezistență și colaborare dincolo de granițele artificiale ale Balcanilor.

TACB vine într-un moment crucial, când capitalul trece printr-o criză obișnuită de acumulare, focurile războiului fac ravagii în întreaga lume, punându-ne în pragul unui război mondial, iar fascismul, în forma sa explicită, se răspândește ca un foc de paie. Statele se militarizează tot mai mult, iar populațiile sunt tot mai controlate și supravegheate, destrămând comunitățile și legăturile de solidaritate. Și pentru că orice disidență a ajuns să fie oprimată, capitalul circulă liber, extinzându-se mereu către noi surse de exploatare.

Balcanii nu fac excepție. Asistăm la militarizarea tot mai accentuată a țărilor din Balcani, cu stocuri de arme și tehnologii din ce în ce mai mari, cu planul de a introduce servicii militare obligatorii. Iar sub pretextul interesului național și prin intermediul discursului naționalist rasial au fost introduse și mai multe metode opresive de control al populației, adesea în detrimentul minorităților etnice, sociale și politice. Puterea politică a fost centralizată și mai mult, iar represiunea politică a fost condusă mai deschis, în timp ce organizațiile politice au fost făcute neputincioase din cauza procesului de ONG-izare, reflectând logica neoliberalismului care s-a infiltrat în fiecare colț al vieții politice, sociale și culturale.

În același timp, patriarhatul, parte integrantă a exploatării capitaliste, creează un mediu tot mai ostil pentru totx, dar mai ales pentru femei și pentru comunitatea LGBTQI+, cu un număr tot mai mare de femicide și atacuri fizice, menținând un mediu ostil atât în sfera publică, cât și în cea privată, precum și prin încercările de a ne controla corpurile. Aceeași logică patriarhală dă naștere atât zelotismului religios, al cărui fals antagonism împreună cu conservatorismul național nu face decât să consolideze sistemul patriarhal.

La scară internațională, Balcanii joacă un rol crucial în politica globală. Manevrele geopolitice ale NATO și ale Federației Ruse mențin o influență directă asupra regiunii. În același timp, reformele neoliberale au oferit deja acces la capitalul internațional, în special la capitalul din UE, China și Turcia, care a obținut controlul asupra tuturor infrastructurilor publice esențiale din întreaga regiune a Balcanilor. Și dacă Balcanii sunt interconectați cu piețele internaționale de exploatare, acum devin și mai interconectați în ceea ce privește controlul populației și al circulației în beneficiul centrelor capitalului. Balcanii trec acum de la granița deja stabilită a Fortăreței Europa, la mai mult o „bază avansată” directă pentru controlul populației de migranți prin, printre altele, găzduirea unor centre de detenție a migranților, cum ar fi cel planificat în Albania în numele Italiei.

În calitate de anarhiste/ști/x, ne-am arătat întotdeauna angajamentul de a ne organiza dincolo de granițe, de a crea structuri de solidaritate și de a găsi modalități de a rezista opresiunii. Astăzi, din nou, confruntându-ne cu toate provocările de mai sus cu care ne confruntăm ca și persoane din Balcani, trebuie să ne găsim din nou puterea și modalitățile de a răspunde structurilor de opresiune cu maximă urgență.

Astfel, și în acest an, ca și la TACB-urile anterioare, facem apel la editurile și inițiativele anarhiste, precum și la toate mișcările anarhiste și antiautoritare internaționale din geografia Balcanilor și nu numai, să își planifice participarea la BAB2024 de la Priștina. Salutăm toate persoanele și grupurile interesate să se alăture procesului de organizare a evenimentului.

Pentru informații suplimentare, întrebări și propuneri, contactați-ne la bab2024@riseup.net sau vizitați bab2024.espivblogs.net

Adunarea Târgului Anarhist de Carte din Balcani 2024