Pagini Libere

Săptămâna de acțiune anti-război (Praga, 20-26 mai 2024)

În perioada 20-26 mai 2024, la Praga va avea loc Săptămâna de acțiune, al cărei motto este:

„Împreună împotriva războaielor capitaliste și a păcii capitaliste.”

În fiecare zi a acestei săptămâni va avea loc un eveniment diferit. Vor avea loc prezentări, discuții, strângeri de fonduri, proteste și diverse tipuri de acțiuni directe. Apoi, sfârșitul săptămânii va fi dedicat unui târg de carte și unei conferințe internaționaliste, unde vom încerca să trecem de la chestiuni teoretice la coordonarea unor activități concrete împotriva războiului.

Tema generală a zilelor de acțiune nu a fost aleasă la întâmplare. Este un subiect de importanță globală. Războaiele interstatale care s-au intensificat în ultimii ani aduc omenirea mai aproape de posibilitatea izbucnirii unui nou război mondial. Milioane de oameni sunt deja sacrificați războaielor, iar situația se va înrăutăți dacă nu există un răspuns adecvat. Prin urmare, în spiritul internaționalismului proletar și al defetismului revoluționar, încercăm să oferim persoanelor și grupurilor din diferite părți ale lumii posibilitatea de a se întâlni, de a se asocia și de a-și coordona eforturile comune.

Burghezia și aliații săi vorbesc despre război pentru a ne transforma în carne de tun sau în cei și cele ale căror energie vitală menține în funcțiune rotițele producției de război.

În ceea ce ne privește, haideți să vorbim despre cum să sabotăm războiul, cum să împiedicăm trimiterea proletarelor și proletarilor la măcel, cum să blocăm aprovizionarea și transportul armelor, cum să organizăm dezertări, revolte și fraternizări între proletarii în uniformă de ambele părți ale frontului, cum să ne întoarcem armele împotriva organizatorilor masacrului, adică împotriva „propriei” burghezii și a lacheilor ei…

Să vorbim despre cum să transformăm războiul imperialist într-un război revoluționar pentru abolirea societății de clasă a capitalului bazată pe nenorocire.

Singurul nostru răspuns la războiul capitalist este defetismul revoluționar, adică să ne organizăm și să lucrăm pentru răsturnarea „propriei noastre burghezii” și, prin urmare, a burgheziei mondiale și a capitalului în ansamblu.

Haideți să discutăm și să împărtășim acest apel, să ne organizăm.

ACEST APEL ESTE ADRESAT:

  • Tuturor celor din lume care luptă împotriva atacurilor capitalului, împotriva tuturor războaielor și împotriva tuturor statelor burgheze cu scopul de a distruge capitalul și toate relațiile sociale care rezultă din acesta, precum și toate formele de exploatare.
  • Tuturor celor care sunt conștienți de faptul că nu există un război just sau un război defensiv. Nu există o tabără care să reprezinte barbaria în timp ce cealaltă reprezintă civilizația, nu există o tabără care să fie mai agresivă decât cealaltă și nu există o tabără democratică împotriva unei tabere dictatoriale sau fasciste. Toate războaiele sunt războaie capitaliste, în care diferite facțiuni burgheze se opun una alteia. Orice război este un război al burgheziei împotriva proletariatului!
  • Pentru cei și cele care nu susțin niciuna dintre facțiunile burgheziei împotriva celeilalte, ci luptă împotriva fiecăreia dintre ele. Celor care nu apără și nu participă la fronturile inter-clase.
  • Acelor indivizi și grupuri care luptă împotriva politicii de „apărare a economiei naționale” și de „sacrificiu în favoarea economiei de război”, celor care nu acceptă tacticile expansioniste ale propriei burghezii, chiar dacă aceasta se confruntă cu un atac economic, politic sau militar.
  • Tuturor celor care nu se consideră pacifiste și pacifiști, ci revoluționari și revoluționare. Tuturor celor care nu aspiră la o pace burgheză în care exploatarea forței noastre de muncă poate continua în condiții ușor diferite.
  • Tuturor celor care vor să transforme războiul inter-burghez într-un război revoluționar, războiul dintre state într-o luptă pentru distrugerea tuturor statelor.
  • Către toate cele și cei care recunosc în practica lor că proletariatul nu are o patrie de apărat. Dușmanul nostru nu sunt proletarii împinși în tranșee de cealaltă parte a frontului, ci burghezia, mai ales burghezia „din propria noastră țară”, burghezia „noastră”, cea care ne organizează direct exploatarea.
  • Și, în sfârșit, pentru cele și cei care, în funcție de forțele și situația lor, luptă împotriva burgheziei, promovând dezvoltarea proletariatului ca clasă revoluționară și contribuind la construirea și dezvoltarea internaționalismului proletar.

LISTA DE PARTICIPANȚI POATE FI GĂSITĂ PE SITE-UL SĂPTĂMÂNII DE ACȚIUNE. ESTE ÎNCĂ DESCHISĂ ȘI ESTE POSIBIL SĂ SURVINĂ MODIFICĂRI.


Text preluat de pe site-ul Action Week