Szabad Oldalak

Kiáltvány

A Pagini Libere (Szabad Oldalak) egy 2018 januárja óta működő liberter szerkesztői kollektíva.

Egy nem hivatalos, antiautoriter kollektíva vagyunk, és a szolidaritás, a kölcsönös segítségnyújtás és az egyenlőség elvei vezérelnek bennünket.

Célunk, hogy kiadványokat (könyveket, pamfleteket, zine-eket stb.) kínáljunk helyi (román, magyar) vagy nemzetközi (angol, francia stb.) nyelveken, azzal a céllal, hogy népszerűsítsük és inspiráljuk a jelenlegi rendszerrel szembeni alternatív elképzeléseket és gyakorlatokat. Munkánk egyik rendkívül fontos dimenziója továbbra is a helyi vonatkozású antiautoriter történetek népszerűsítése. Igyekszünk a témák és megközelítések minél szélesebb skáláját lefedni, a saját és a kívülről érkező kezdeményezések, valamint a rendelkezésre álló lehetőségek függvényében.

Nem vagyunk zárt csoport, de nem is vagyunk teljesen nyitottak. Vezérelvünk az affinitás.

Ahelyett, hogy csoportként terjeszkednénk, inkább egy olyan egyénekből és csoportokból álló hálózatot szeretnénk létrehozni, akikkel, illetve amelyekkel különböző közös célokért dolgozhatunk együtt. Legyen szó akár a ti projektjeitekről, akár a miénkről, szeretnénk megismerni fordítókat, szerkesztőket, grafikusokat, akik tevékenységükkel elkötelezettek a liberter és antiautoriter eszmék terjesztése iránt.

Igyekszünk támogatni azokat a baráti kollektívákat és kezdeményezéseket is, amelyek saját könyveket, pamfleteket, zine-eket stb. akarnak készíteni. Szerkesztői és politikai gyakorlatunk fontos eleme a tudás és a források ingyenes megosztása.

A liberter hagyományt mindig is a röpiratok, könyvek, kiáltványok stb. szabad, korlátok nélküli terjedése jellemezte. E hagyományt követve az általunk kiadott anyagokat bárki felhasználhatja, átdolgozhatja vagy módosíthatja, aki csak akarja, de nem kereskedelmi célzattal. Amennyire lehetséges, kérjük, hogy aki az általunk kiadott anyagokat vagy azok egy részét felhasználja, adja meg a forrást.