Szabad Oldalak

Támogasd az Ⓐcasă-t!

Segíts, hogy felújíthassuk új közösségi helyünket Kolozsváron és hogy hamarosan újra megnyithassuk a közösség számára!

Segíts összegyűjteni 3000 eurót, hogy túlléphessünk a nehéz helyzeten, amellyel jelenleg szembesülünk: 2020 márciusában, épp a világjárvány kezdetén, új helyre költöztünk. Azóta folyamatosan dolgozunk az új ház felújításán, és mivel lehetetlenné vált, hogy a közösség számára megnyithassuk, így az önfenntartásunkat biztosító tevékenységeinket sem tudtuk folytatni.

Mi is az A.casă?

Egy kolozsvári kollektíva vagyunk, amely a horizontalitás, az autonómia és az anti-autoritarizmus elvei mentén szerveződik. 2013 óta dolgozunk együtt azért, hogy városunkban egy radikális közösségi központot működtessünk. Ez a tér adott otthont több helyi politikai és alternatív csoportnak, hogy találkozzanak és szerveződjenek, akik az A.casă nélkül nehezen találtak volna más ingyenes helyet. A rendezvényeinken való részvétel ingyenes és mindenki számára nyitott, aki nem tanúsít diszkriminatív vagy elnyomó viselkedésformákat.

A jelenlegi helyzet

Épp amikor a világjárvány megviselte Romániát (és a világ többi részét), egy új, nagyobb és a tevékenységeinknek jobban megfelelő helyre költöztünk, így többféle tevékenységnek és csoportnak adhatunk majd otthont. Eddig elsősorban a nyilvános eseményeink vagy összejöveteleink során kapott adományokból tartottuk fenn a központot. Az utóbbi egy évben azonban, a világjárvány miatt, ez lehetetlenné vált. Továbbá, hogy az új házat használhatóvá tegyük, több sürgős javítást kell elvégezni, ehhez pedig segítségre van szükségünk.

A te segítségedre van szükségünk!

Azért indítottunk ezt a crowdfunding kampányt, hogy összegyűtsünk 3000 eurót, amelyből átvészelhetjük a 2021-es évet. Az alábbi költségek kifizetésére fordítjuk majd ezt az összeget:

  • a tető és a vízelvezető-hálózat megjavítására; a jelenlegi rendszer régi és folyamatosan csöpög
  • az új hely felújítására, hogy azt használhatóvá, illetve a tevékenységeinknek megfelelővé és kényelmessé tegyük (padlójavítás, vakolás, fűtés-, víz- és villanyszerelés)
  • a furgonunk fenntartására, amely elég régi és folyamatosan elromlik, de amelyet közösségi célokra folyamatosan használunk
  • a havi számlák és közköltségek kifizetésére

Ha nem tudsz adakozni, bármikor támogathatsz két segítő kézzel a felújítási munkálatokon, illetve építkezési anyagok felajánlásával, vagy egyszerűen az A.casă és a kampányunk hírének terjesztésével!

Más csoportok és tevékenységek, amelyeknek ez a tér ad otthont:

  • GRAI (Grupul Autonom de Interpretare, Független Tolmácsolási Csoport), amely tolmácsolást és DIY tolmácsolási felszerelést biztosít nemzetközi rendezvényeken és összejöveteleken
  • Robin Hoodie, amely jogi támogatást nyújt aktivistáknak
  • Cultivă Orașul, egy helyi, városi gazdálkodási kezdeményezés
  • a szem, egy radikális szocio-kulturális folyóirat, amelyet a magyar nyelvű kisebbség szerkeszt
  • az Editura Pagini Libere / Szabad Oldalak Kiadó, amely egy nem-hierarchikus, decentralizált és autonóm kiadókollektíva
  • az LMA helyi DIY punk kollektíva


Enélkül a hely nélkül sem elvtársaink, sem mi nem tudtuk volna megvalósítani az alábbi rendezvényeket és tevékenységeket: a Laolaltă fesztivál három kiadását, műhelyeket, skill sharing-et, filmvetítéseket, politikai vitákat, szolidaritási eseményeket, Food not Bombs-ot, egy anarhista, queer és feminista könyvtár létrehozását, és még sok más hasonlót.

Nem utolsó sorban, az A.casă egy biztonságos hely a találkozásra és a beszélgetésre, ahol hasonló gondolkodású embereket ismerhetünk meg. Az A.casă közösségi központ mindig nyitva áll és szívesen fogad bármely személyt, aki marginalizált vagy kisebbségi társadalmi csoportok tagja. Mindig fontos volt számunkra, hogy megőrizzük a hely autonómiáját – azaz függetlenek legyünk az intézményektől, támogatóktól, politikai pártoktól, illetve mentesek a diszkriminációtól és az elnyomástól.

***