Pagini Libere

Apel anarhist la solidaritate internațională: cutremur în Turcia, Siria și Kurdistan

Cutremurele din 6 februarie și replicile lor au devastat regiuni întregi. Bilanțul morților se ridică la zeci de mii și continuă să crească. Accesul la apă, electricitate, gaz, alimente și alte necesități de bază este redus sau inexistent pentru milioane de oameni.

Tovarășele și tovarășii noștri din organizațiile anarhiste, sindicatele grassroots și organizațiile populare lucrează împreună și sunt direct implicate/ți în eforturile de ajutorare.

Lansăm o campanie de strângere de fonduri pentru a sprijini activitatea acestor organizații.

Regimul AKP împiedică organizațiile progresiste să colecteze donații și să ofere ajutorul și solidaritatea de care este atâta nevoie.

Pentru a da doar un exemplu: în ziua cutremurelor (într-o dovadă de solidaritate cunoscută doar de muncitori/oare și de cei oprimați/ate) Sindicatul Independent al Muncitorilor Minieri a declarat imediat că este pregătit să își trimită membrii în zonele afectate pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare în cele mai critice 24 de ore de la cutremure. Statul i-a împiedicat să facă acest lucru timp de două zile.

Un stat care ar prefera ca muncitorii să își riște viețile în subteran, extrăgând profituri pentru clasa conducătoare, decât să salveze viețile a zeci de mii de oameni îngropate sub dărâmăturile propriilor case. Îngropate sub clădiri construite de mafii de locuințe care (cu complicitatea statului, care neglijează să aplice codurile de construcție și reglementările de siguranță) fac tot ce le stă în putință pentru a culege profituri prin ignorarea standardelor de siguranță și reducerea costurilor; chiar dacă acest lucru îi costă viața pe zeci de mii de oameni.

Ajutorul umanitar este confiscat și redistribuit de AKP și de birourile sale islamo-fasciste. Fasciștii și omologii lor din poliția civilă amenință că-i vor face să dispară pe cei care lucrează non-stop pentru a hrăni și a le oferi ajutor celor strămutați de cutremure.

În mod clar, statul și susținătorii săi sunt mai preocupați de menținerea sistemului capitalist decât de salvarea vieților a zeci de mii de oameni. Acesta este motivul pentru care ei perturbă și întârzie solidaritatea și ajutorul reciproc de la bază.

În această tragedie îngrozitoare, care este încă departe de a se fi încheiat, sistemul de stat și capitalismul sunt responsabile pentru mult mai multe morți și mult mai multă suferință decât cea cauzată de cutremurele în sine. Dar ne vom bandaja rănile deschise prin solidaritatea muncitorilor și a celor oprimați.

Pentru a garanta siguranța tovarășilor noștri, nu vom dezvălui numele organizațiilor cărora le sunt destinate donațiile. Acestea sunt organizații anarhiste, sindicate grassroots și organizații populare cu care lucrăm deja și care se bucură de toată încrederea noastră.

Donațiile sunt colectate de tovarășii noștri din Elveția, care au deja o structură de solidaritate internațională. Pe lângă tovarășii noștri anarhiști și sindicaliști, o parte din donații vor merge către filiala elvețiană a Semilunii Roșii din Kurdistan (Heyva Sor).

Donațiile se pot trimite la:

Association pour la Promotion de la Solidarité Internationale (APSI)

Place Chauderon 5

1003 Lausanne

Elveția

IBAN: CH84 0900 0000 1469 7613 8

SWIFT/BIC: POFICHBEXXX

Numele băncii: PostFinance SA; Mingerstrasse 20; 3030 Berna; Elveția.


Organizații semnatare:

☆ Alternativa Libertaria (AL/FdCA) – Italia
☆ Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM) – Aotearoa/Noua Zelandă
☆ Federación Anarquista Uruguaya (FAU) – Uruguay
☆ Embat, Organització Llibertària de Catalunya – Catalonia, Spania
☆ Libertäre Aktion (LA) – Elveția
☆ Organisation Socialiste Libertaire (OSL) – Elveția
☆ Grupo Libertario Vía Libre – Columbia
☆ Karala – Turcia
☆ Corodenação Anarquista Brasileira – Brazilia
☆ Die Plattform – Germania
☆ Anarchist Yondae – Coreea de Sud
☆ Rusga Libertária – Brazilia
☆ Federação Anarquista do Rio de Janeiro (FARJ) – Brazilia
☆ Organização Anarquista Socialismo Libertário (OASL) – Brazilia
☆ Coletivo Mineiro Popular Anarquista (COMPA) – Brazilia
☆ Union Communiste Libertaire (UCL) – Franța
☆ Tekoşîna Anarşîst (TA) – Rojava
☆ Federación Anarquista de Rosario (FAR) – Argentina
☆ Organización Anarquista de Cordoba (OAC) – Argentina
☆ Organización Anarquista de Tucumán (OAT) – Argentina
☆ Organización Anarquista de Santa Cruz (OASC) – Argentina
☆ Black Rose Anarchist Federation / Federación Anarquista Rosa Negra (BRRN) – Statele United
☆ Federación Anarquista Santiago (FAS) – Chile
☆ Melbourne Anarchist Communist Group (MACG) – Australia
☆ Anarchist Communist Group (ACG) – Marea Britanie


Textul în engleză poate fi citit aici: https://www.anarkismo.net/article/32724