Pagini Libere

Lansare carte | „Arimania” de Iuliu Neagu-Negulescu

Editura Pagini Libere are plăcerea să vă invite la lansarea volumului Arimania, de Iuliu Neagu-Negulescu, vineri, 29 iunie, ora 19:00, la Tranzit.ro (str. Sámuel Brassai, nr. 5, Cluj).

La aproape un veac distanță de la prima sa tipărire, „Arimania sau Țara Buneiînțelegeri” este redată cititorilor într-o nouă ediție.
Aproape cu totul uitată, „Arimania” este una din rarele utopii scrise în limba română, un text aparținând unui autor el însuși pierdut din vedere aproape cu totul azi: Iuliu Neagu-Negulescu.

Scrisă în 1921, pe când acesta se afla la închisoarea Văcărești, „Arimania” va fi publicată abia în 1923 și, deși nu a trezit mari ecouri în epocă, rămâne până azi un document remarcabil.
Apropiat și vechi colaborator al publicistului anarhist Panait Mușoiu, Neagu-Negulescu este unul dintre cei mai activi și prolifici militanți, scriitori și publiciști anarhiști de la noi.

Reeditarea utopiei scrise de Iuliu Neagu-Negulescu face parte dintr-un demers mai cuprinzător început de colectivul „Pagini Libere” care-și propune, printre altele, recuperarea și republicarea textelor “clasice” aparținând anarhiștilor români: de la traduceri, la povestiri, de la memorialistică, la poezii și de la articolele teoretice, la scrierile utopice.

Istoria anarhismului în România, foarte mult timp neglijată, este, contrar unei prejudecăți destul de răspândite, surprinzător de bogată și de diversă, însă aproape complet necunoscută.

O demonstrează cu prisosință și „Arimania”, text pe care vă invităm să-l descoperiți alături de noi, la o discuție despre cărți, utopie, anarhie și „armonie”.

Cum noua ediție marchează și prima carte scoasă de colectivul nostru editorial, prezentarea cărții va fi însoțită și de o prezentare a Editurii Pagini Libere.