Pagini Libere

Solidaritate Internațională, Acțiune locală!

Ne alăturăm grupurilor activiste pentru mediu, drepturile muncitorilor, drepturile animalelor, precum și rezidenților locali, membrilor de sindicat și tuturor oamenilor care strigă împotriva sistemului exploatator de producție industrială a cărnii. Acțiunea lor va avea loc în 11 septembrie de la 18:00, în Düsseldorf, unde vor protesta împotriva abatoarelor precum infamul Tönnies. Revendicările lor le găsiți traduse aici: https://bit.ly/2ZlWllM

‼️ Vă încurajăm, asemenea lor, să NU VOTAȚI niciun partid sau candidat independent care nu susține lupta împotriva exploatării muncitoarelor și muncitorilor, a mediului și a animalelor, susținere reflectată și în programul lor politic. Vă încurajăm să îi întrebați — în public și pe rețelele de socializare — pe fiecare dintre aceștia, în fiecare ciclu de alegeri, ce au de gând să facă în legătură cu:

• munca sezonieră (a românilor din străinătate și/sau a cetățenilor altor țări care muncesc în România)

• abuzurile de la locul de muncă (salarii mizere, plăți întârziate, ore lungi, condiții oribile de muncă și de locuire)

• Legea Dialogului Social și Codul Muncii care fac imposibilă negocierea colectivă și lupta sindicală

Acesta nu este un subiect nou, ci unul care revine în atenție și despre care s-a scris deja aici: https://bit.ly/2RbYCLz și aici: https://bit.ly/2ZhnBSo. Deși aceste industrii sunt declarate acum esențiale, abuzurile împotriva muncitorilor și muncitoarelor continuă la ordinea zilei.

Pandemia a scos la iveală și a adus din nou în atenția publică probleme precum lipsa măsurilor sanitare preventive (motiv pentru care 1300 de persoane de la abatorul Tönnies s-au îmbolnăvit de COVID-19 – jumătate dintre aceștia fiind români), salariile de mizerie plătite când au chef patronii, lipsa posibilităților de negociere colectivă, lipsa intervenției statului în aceste cazuri de abuz, înghesuiala în barăci insalubre, cu băi și bucătării mizere, în care sunt forțați muncitorii și muncitoarele să locuiască contra unor costuri enorme, și nu în ultimul rând, abuzurile împotriva animalelor.

Valul recent de scandaluri cauzate de exploatarea fățișă a muncitorilor și muncitoarelor sezoniere din țările din Vest, precum și ale migranților și sezonierelor din state terțe care muncesc pe teritoriul României (persoane din Sri Lanka, Egipt, Vietnam etc.), arată de fapt fundația putredă pe care sunt construite aceste economii “dezvoltate” și “avansate”, adevărata față a capitalismului și a globalizării.

Susținem luptele muncitorilor și muncitoarelor și cerem în continuare:

✅ Un salariu minim european care să asigure acoperirea coșului minim pentru un trai decent din țara în care activează (țara gazdă)

✅ Condiții de cazare și locuire decente în țara gazdă

✅ Acces la servicii și protecție sociale (sănătate, ajutor de șomaj, concediu și concediu medical) fără obstacole birocratice, în țara gazdă

✅ Reducerea orelor de lucru la maxim 30 de ore pe săptămână

✅ Drept la organizare colectivă(sindicalizare, negociere colectivă, dreptul la grevă)

✅ O cale legală clară și rapidă către ședere permanentă și cetățenie

✅ Facilitarea metodelor alternative de organizare a muncii și susținerea cooperativelor organizate în mod democratic

E timpul ca și drepturile muncitoarelor și muncitorilor să fie transferabile, nu numai capitalul! Citește manifestul: https://bit.ly/2ZlWllM [Descriere imagine: Imagine de la un protest cu textul Solidaritate internațională, acțiune locală!]

În solidariate:
● a szem
● Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei
● Blocul pentru Locuire
● Căși sociale ACUM / Social housing NOW
● Colectiva Autonomă Macaz
● Colectiva Urzica
● Dezarticulat
● Dreptul la Oraș
● DREPT pentru îngrijire
● Editura Pagini Libere
● E-Romnja
● Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
● Gazeta De Artă Politică
● Leneșx Radio
● Mad Pride România
● Mâna de Lucru
● Mahala – Comunitatea Muncitorilor Militanți
● RÂVNA
● România — Țara Muncii Ieftine
● Asociația Quantic
————————————–
Germania:
● action ./. injustice at work
● Animal Rights Watch (ARIWA)
● BUND Burgenlandkreis
● Bündnis Gemeinsam gegen die Tierindustrie
● Bündnis gegen die Tönnies-Erweiterung
● Freie Arbeiter*innen Union (FAU, Syndikate Bonn + Bielefeld)
● Fridays For Future Münster
● Labornet Germany
● Solidarische Aktion Duisburg
● Tear Down Tönnies